Myter

De flesta människor har fått lära sig att det är nyttigt att dricka mycket vatten, att inte läsa i dåligt ljus och att människan bara utnyttjar tio procent av hjärnan. Men nu visar det sig att dessa "sanningar" inte är annat än myter. Nedan avlivar British Medical Journal sju vanliga hälsomyter.
Medicinsk myt 1: Drick minst åtta glas vatten om dagen.Sanningen:Det finns inga bevis för att det är nödvändigt att dricka så mycket vatten för att hålla vätskebalansen. Tvärtom kan det vara farligt att dricka för mycket.


Saxat från expressen:

Medicinsk myt 2: Människan använder endast tio procent av hjärnan.

Sanningen:Inga hjärnstudier har funnit de 90 overksamma procenten av hjärnan.

Medicinsk myt 3: Fingernaglar och hår fortsätter växa efter döden.Sanningen:Naglar och hår fortsätter inte att växa efter att människan dött. Det kan dock se ut så eftersom uttorkning kan göra att skinnet krymper och därmed får naglar och hår att se längre ut.
Medicinsk myt 4: Att läsa i skumt ljus förstör synen.Sanningen:Att läsa i skumt ljus orsakar inte permanent skada i ögats funktion eller struktur.

Medicinsk myt 5: Rakning får håret att växa snabbare och bli grövre.Sanningen: Rakning påverkar inte hårets tjocklek eller hur snabbt det växer ut igen.

Medicinsk myt 6: Mobiltelefoner kan orsaka skada på medicinsk utrustning.
Sanningen: Mobiltelefoner stör medicinskt utrustning minimalt och då endast på avstånd på mindre än en meter.

Medicinsk myt 7: Att äta kalkon gör att man blir extra dåsig.
Sanningen: Kalkon innehåller mycket lite trytptofan, kemikalien som sägs orsaka dåsighet. Däremot kan man bli dåsig efter en stor måltid, oavsett vad man äter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0